top of page

De psychologie van kleur


Kleuren spelen een grote rol bij keuzes die we maken en het gevoel dat we ergens bij krijgen. Kleuren zetten je onbewust aan het denken, omdat we ze associëren met gedachtes en gevoelens. Deze associaties worden gevormd door iemands cultuur, ervaringen of door de universele betekenis van de kleur.

Kleur betekenis op basis van cultuur

Kleuren kunnen per cultuur verschillende betekenissen hebben. Neem nou bijvoorbeeld de kleur van een trouwjurk in Nederland. De meeste vrouwen zullen kiezen voor een witte jurk, omdat de witte kleur hier staat voor zuiverheid of maagdelijkheid. De kleur wit wordt, in landen in het oosten, echter geassocieerd met de dood en wordt gebruikt om een dood lichaam te omhullen. Hier zal de kleur wit dus niet gauw gebruikt worden voor een trouwjurk.

De betekenis van kleur op basis van ervaringen

Door ervaringen en gebeurtenissen kan een kleur een bepaalde betekenis en/of emotie oproepen bij een specifiek persoon. Neem bijvoorbeeld een kind dat altijd een roze kinderkamer heeft gehad. Het meisje gaat verhuizen en krijgt in het nieuwe huis een witte kinderkamer. De roze vertrouwde kleur is weg en kan een heel ander gevoel oproepen. We geven een betekenis aan kleuren gebaseerd op onze eigen persoonlijke ervaringen en gewoontes.

Individuele betekenis van kleuren

Ondanks dat kleuren in deze groepen zijn in te delen is er geen kleur die precies dezelfde kenmerken deelt met een andere kleur. Alle kleuren hebben hun eigen unieke waarde.

Blauw: Blauw creëert een gevoel van rust. Het wordt beschouwd als een echte koele kleur. Het bevordert productiviteit en wordt gezien als een betrouwbare, formele en zakelijke kleur. Ze is de kleur van de lucht en de zee. Een kleur die een frisse uitstraling geeft, ze is beschermend en vreedzaam.

Groen: Groen zorgt voor een rustgevend gevoel. Het ontspant je, zowel mentaal als fysiek, en helpt met het verlichten van nervositeit en angst. Groen geeft ook een gevoel van vernieuwing en harmonie. Groen is de kleur die in de natuur het meest voorkomt. Groen staat voor groei. Groen is de rustigste van alle kleuren. Het oog wordt er nooit door geïrriteerd en kan daardoor in onbeperkte hoeveelheid gebruikt worden.

Oranje: Oranje stimuleert activiteit. Het verhoogt ook je eetlust. Het inspireert ook sociaal gedrag, en wordt beschouwd als de meest controversiële kleur. Dit komt omdat mensen een heel sterk gevoel bij oranje hebben, je houdt ervan of je haat het. Oranje is feestelijk, inspirerend, smakelijk, interessant, actief, warm en stimulerend.

Bruin: Bruin is een aardse kleur die zeer veel prachtige nuances kent. Bruin is warm en geeft een een stijlvolle, mooie uitstraling.

Geel: Geel stimuleert het mentale proces en het zenuwstelsel. Het activeert je geheugen en wordt beschouwd als een van de gelukkigste kleuren. Geel is de kleur van de zon, verwarmend, stimulerend en sprankelend.

Rood: Rood stimuleert energie, en kan actie inspireren. Het geeft je ook een gevoel van vertrouwen en bescherming. Daarnaast trekt rood veel aan aandacht naar zichzelf toe, meer dan welke andere kleur dan ook. In veel culturen is rood de kleur van het leven. Ze kan intimiteit en warmte uitstralen. Deze kleur kent een hogere attentiewaarde, door dit goed toe te passen valt iets extra op!

Paars: Paars wordt beschouwd als een zeer opbeurende en kalmerende kleur. Het is vaak gerelateerd aan spiritualiteit en stimuleert creativiteit. Paars is de kleur van emotie. Daarnaast wordt paars geassocieerd met luxe, intelligentie en magie. Paars wordt ook wel ervaren als een koude kleur.

Roze: Roze geeft je het gevoel van energie. Het wekt vertrouwen en wordt beschouwd als jeugdig, leuk, en spannend.

Grijs: Grijs kan een verwarrend effect hebben op mensen. Het heeft de neiging om verwachtingen te scheppen, wat kan zorgen voor stress. Het wordt ook beschouwd als de kleur van verstand, duurzaam, verfijnd en strak. Grijs roept op zich geen emoties op en kan daardoor heel goed met andere kleuren gecombineerd worden. Grijs is een tijdloze kleur.

Zwart: Zwart wordt beschouwd als een rustgevende kleur. Het bevordert een gevoel van macht en gezag. Het kan overweldigend zijn in grote doses en kan sterke emoties zoals haat oproepen. Zwart is geen echte kleur. Zwart absorbeert licht en kan daardoor somber werken. Geraffineerd toegepast geeft ze een chique karakter.

Uitgelicht
Recente berichten
Archief
Volg ons
bottom of page