top of page

Basquiat in Heerlen!

SCHUNK presenteert vol trots de expositie ‘Basquiat, The Artist and His New York Scene.’

De tentoonstelling vertoont het vroege werk van kunstenaar Jean-Michel Basquiat en zijn medemens. Je kunt zijn werk bewonderen in Heerlen van 2 februari t/m 2 juni 2019.

De tentoonstelling vertelt het verhaal van Basquiat en zijn groei van straatartiest tot schilder.

Basquiat haalde inspiratie uit alles om zich heen en toverde dit om tot een kunstwerk. Geen enkel voorwerp was veilig voor zijn creatieve uitspattingen; voorwerpen die hij op straat vond, kleding, een koelkast, een radiator. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van objecten die hij verwerkte in een kunstwerk. Zo fungeerde zijn appartement niet alleen als woonplek, maar ook als atelier én canvas.

Basquiat, die nooit een kunstopleiding heeft gevolgd, wist met behulp en steun van een aantal galeriehouders naamsbekendheid te creëren en een grote invloed na te laten op de kunsthistorie.

Af en toe werkte hij aan meerdere canvassen tegelijk of maakte hij 20 kunstwerken in 3 weken.

Zijn eerste canvas heeft hij kunnen verkopen voor 200 dollar. Vandaag de dag reizen zijn kunstwerken voor miljoenen de wereld rond.

De expositie vertoont onder andere originele werken uit een eerdere expositie die plaatsvond in een Amerikaans bordeel in 1980. Hierbij is bijvoorbeeld een pornofilmstrip met een vergrootglas te zien. Ook is het merendeel aan kunstwerken en fotografie uit Basquiat’s woning in 1980 nu te bewonderen bij SCHUNK.

Maar de echte eyecatchers van de expositie zijn te bezichtigen in een ruimte waarbij 4 grote werken tentoongesteld zijn. Bij deze kunstwerken is kleur een belangrijk aspect. De lijnen en kleuren in combinatie met skeletachtige wezens, creëren een eigen verhaal.

De expositie is zeker een aanrader en tevens een buitenkans aangezien Basquiat’s kunst voor het eerst te zien is in Europa en dus maar zelden in Nederlandse musea te vinden zal zijn. Dat wil je toch niet missen?

Uitgelicht
Recente berichten
Archief
Volg ons
bottom of page